Wat ik allemaal zou kunnen zeggen

Verhalen om jezelf mee ondersteboven en achterstevoren te filosoferen

Ron van Es
3 min readOct 11, 2024

Korte boekentips van de Betekenis Boekenclub

Regelmatig geef ik hier een korte boekentip van een inspirerend boek dat betekenis heeft voor samenleving, zingeving en persoonlijk leven.

De bibliotheek van de Betekenis Boekenclub groeit gestaag met betekenisvolle boeken. Neem een kijkje bij de inmiddels meer dan 50 boeken — en meer — die uitgebreid beschreven worden. Met links, verwijzingen naar artikelen, andere auteurs en meer inspiratievol nieuws.

Vragen. Iemand een goede vraag stellen, dat is nog een goede kunst. Want een goede vraag ontregelt, zet je op een ander been, komt onverwacht die hoek omzeilen. Een goede vraag houdt je wakker of maakt je wakker. Een goede vraag is zelfs beter dan welk antwoord dan ook.

Marcel Proust, de Franse schrijver, had daar wel een handje van. In 1887 schreef hij een hele lijst met vragen. In 1894 deed hij die dunnetjes over en ze staan nu bekend als de ‘Proust Questionnaire’. De Zwitserse schrijver Max Frisch deed het. De eerste vragenlijsten verschenen in zijn Tagebuch 1966–1971 en door de jaren heen zijn er 14 verschillende verschenen.

En iemand die dat nu heel goed doet, is de oud-cabaretier en radiomaker Jacques Klöters op Facebook. Ik noem er hier slechts een klein aantal, en hij begint altijd met ‘Even een vraagje’. Even een vraagje: waar kwam je fanatisme vandaan? Even een vraagje: wat is jouw onbereikbare droom? Even een vraagje: is er iets dat rechtvaardigt dat je bestaan hebt? Even een vraagje: wat waren de beste dagen van je leven?

Tiny Fisscher schreef het boek ‘Wat ik allemaal zou kunnen zeggen’ en het begint met het hoofdstukje ‘De vraag’: Dit boek draait grotendeels om mij. vandaar dat het met mij begint. Wat een eer! Soms besta ik maar uit één woord: ‘Waarom?’ Het antwoord is soms ook maar één woord: ‘Daarom?’

Waarom, daarom. Verhalen om jezelf mee ondersteboven en achterstevoren te filosoferen. Een boek bedoeld voor kinderen, maar vergis je niet, want de verhalen zijn niet alleen van alle tijden, maar ook van alle leeftijden. Fijn dat kinderfilosofe (bestaat dat?) Katrin Laureyssnes bij die verhalen allerlei vragen en opdrachten verzon.

Welke vragen zitten er zoal in jouw hoofd? Wat zou er anders zijn in een wereld zonder vragen? Wat zou de allereerste vraag zijn geweest? Moet er op elke vraag een antwoord zijn? Wanneer is een vraag origineel? Waarom vragen we waarom? Wat is een goede vraag? Zijn er vragen die je nooit mag stellen?

Eigenlijk is het boek ‘Wat ik allemaal zou kunnen zeggen’ heel geschikt om op tafel te hebben liggen. Bijvoorbeeld om tijdens het eten samen een verhaal met de vragen erbij te lezen. En dan ondersteboven en achterstevoren erop los te filosoferen samen.

Mooi boek. Met ook nog eens prachtige illustraties van Eva Neirynck.

Ron van Es, hoofdredacteur Optimist Magazine Online (OMO) & initiator Betekenis Boekenclub

Koop het boek hier. Wat ik allemaal zou kunnen zeggen — Tiny Fisscher, Katrin Laureyssens & Eva Neirynck. Uitgeverij Samsara.

--

--

No responses yet