Waar we de liefde vinden, is het geluk
Paulo Coelho — De hoogste gave
Korte boekentips van de Betekenis Boekenclub
Regelmatig geef ik hier een korte boekentip van een inspirerend boek dat betekenis heeft voor samenleving, zingeving en persoonlijk leven.
De bibliotheek van de Betekenis Boekenclub groeit gestaag met betekenisvolle boeken. Neem een kijkje bij de inmiddels meer dan 35 boeken — en meer — die uitgebreid beschreven worden. Met links, verwijzingen naar artikelen, andere auteurs en meer inspiratievol nieuws.
Eigenlijk een wonderlijk boek dat hij al schreef in 1991 en dat hier in het Nederlands in 2007 uitkwam. Het bleef toen bij in die ene druk, totdat in 2024 er ineens reeks nieuwe drukken bijkwamen. Is de zoektocht naar liefde zo evident vandaag de dag?
Paulo Coelho is natuurlijk bekend van zijn boeken als De Alchemist, De Pelgrimstocht naar Santiago en de laatste uit een hele reeks boeken: De weg van de boog. En dan nu de vijfde druk van een boek over de liefde. Zoals geschreven een wonderlijk boek dat een soort hervertelling is van een preek uit 1890 van de gedreven prediker, ene Henry Drummond. Het is een preek over de bekende tekst van Paulus, een brief die hij schreef aan een kleine kerkgemeenschap in Korinthe en die ook terechtkwam in het Nieuwe Testament.
Die brief van Paulus begint zo: ‘Al sprak ik de talen van alle mensen en die van de engelen — had ik de liefde niet, ik zou niet meer zijn dan een dreunende gong en of een schelle cimbaal.’
Die woorden over liefde, zoveel duizend jaar geleden geschreven, ketsen nu opnieuw weer tegen de muren op van grote gebouwen van bedrijven, instituties, en politieke bedrijvigheid. Waar liefde gevraagd wordt, draait de oorlogseconomie volop. Het zijn de geluiden van de dreunende gongen en de schelle cimbalen in de Tweede Kamer, in de bestuurskamers van corporates, van ministeries.
Wat is de reden dat Paulo Coelho juist deze oude preek opnieuw wilde vertellen met dit boek? In de verantwoording schrijft hij: ‘Vanaf het moment waarop ik de tekst las en de lessen uit dit boek in praktijk probeerde te brengen, is mijn leven volledig veranderd. Ik leerde dat ik op een verkeerde manier zocht, want, zoals Drummond zegt: ‘wil een mens het rijk der hemelen binnengaan, dan zal hij het paradijs in zijn ziel moeten dragen.’
‘De hoogste gave’ is dan een prachtige uitwerking van de brief van Paulus, waar Henry Drummond al die jaren geleden mensen mee ontroerde en waar we nu als lezers opnieuw, via Paulo Coelho, door aangeraakt worden. ‘De liefde is hier, is in ons, nu, op dit moment. Het is niet iets wat ons pas gegeven wordt bij de dood. Integendeel, de kans is uiterst klein dat we ons de liefde nog eigen maken als we oud zijn, behalve als we nu de liefde zoeken en praktiseren. (…) Wie liefheeft is gered.’
Ron van Es, hoofdredacteur Optimist Magazine Online (OMO) & initiator Betekenis Boekenclub
Koop het boek hier — Paulo Coelho — De hoogste gave, waar we de liefde vinden is het geluk. Uitgeverij De Arbeiderspers