Riksja’s Journey

Met een organisatie op weg naar overvloed

Ron van Es
5 min readMay 14, 2023

Ik sprak ooit Mirielle Geijsen, founder van i-did, voor een podcast in de serie Zonder Lef Geen Betekenis. Ons gesprek ging ook over de opmerkelijke cultuur binnen i-did en hoe ook die cultuur veel mensen opviel als ze het bedrijf daar in Den Haag binnenstapte. Zo ook managers, directeuren etc. van bedrijven op de ‘Amsterdamse Zuid-As’ zoals we dat tegen elkaar zeiden. Mensen uit bedrijven en organisaties die vaak andere prioriteiten hebben dan een gezonde cultuur, komen, als ze bij i-did zijn, keihard die donkere kanten van hun bedrijf tegen. Geconfronteerd met hoe het ook kan, nee, hoe het daadwerkelijk zou moeten zijn.

Mireille dacht er over — luister maar naar het gesprek — om de kernpunten van de cultuur van i-did te gaan vertellen op die ‘Amsterdamse Zuid-As’. Ik sprak haar tegen en zei dat ze juist die kernwaarden bínnen i-did moest vertellen; laat iedereen maar langskomen en het hier ervaren en vertel dan wat je beoogt, bezield, begrijpt van een bedrijfscultuur. Daar, op het tapijt van die zakelijk financieel succesvolle bedrijven, zak je weg en wordt je weggewuifd, want dat is die andere cultuur.

Diezelfde gedachte komt ook sterk op bij het lezen van het boek ‘Riksja’s Journey — met een organisatie op weg naar overvloed’ van Marius Appelman. Zijn boek beschrijft de betekenisvolle, lees cultuur, momenten van zijn reisorganisatie Riksja Travel. Marius Appelman begon zijn reisorganisatie op een heel andere manier, slim bedacht met bouwstenen om je reis heel persoonlijk te maken, maar ook met aandacht voor de lokale cultuur. Je bent geen reiziger die voorbijtrekt, maar je bent een mens die andere mensen kan ontmoeten op je reis.

In zijn boek de reis die hij zelf maakte met zijn bedrijf, inmiddels staat hij meer aan de zijlijn, maar vooral hoe de cultuur, met de nodige dillema’s natuurlijk, bij heeft gedragen aan een bijzonder bedrijf. ‘Een reis vol met hobbels en foute afslagen. Soms verloor ik mijn ziel in de vaart van de beweging. Maar ik vond ‘m ook weer terug na halt te hebben gehouden bij een oude eik in een bocht van de weg.’

Riksja Travel was jaren geleden al hét voorbeeld van een bedrijf dat begreep dat commercie met een sociale component mogelijk was. Niet voor niets nodigde ik hen uit om daarover te komen spreken op Purpose Day 2019.

De reis die Marius Appelman beschrijft in zijn boek valt uit in 4 delen:

De mentale dimensie — Welke doelbewuste keuzes maak je? Wat zijn de vertrekpunten, de waarden, wat zijn de belangrijkste valkuilen en afslagen?

De sociale dimensie — Hoe werk je samen binnen het bedrijf? Wat is de betrokkenheid, en waar gaat plezier en flow over?

De fysieke dimensie — Hoe geef het bedrijf vorm? De structuren van het bedrijf waarbij de kracht van medewerkers optimaal is.

De spirituele dimensie — Hoe kun je het bewustzijn van je vergroten? Aandacht voor liefde en overvloed. Ofwel: wat is de purpose van je bedrijf?

Binnen al deze dimensies krijgt de reis van Riksja de vorm en inhoud die het bedrijf uiteindelijk zo waardevol heeft gemaakt. Met voldoende aandacht voor bepaalde bedrijfsmodellen en belangrijke wijsheden. In die zin is het boek van Marius Appelman goud waard!

En eigenlijk, eigenlijk moet hij nu een ‘klaslokaal’ binnen Riksja inrichten en al die ondernemers die hiervan kunnen en willen leren, met dit boek bij de hand, meenemen in zijn beproefde lessen.

Om deze ondernemers ook gelijk de grootste les mee te geven: ‘de liefdevolle intentie’ die in het bedrijf zit. Ondanks bepaalde afslagen, ingewikkelde beslissingen (denk aan de corona periode) en fouten, ja, ook fouten, is het de liefde binnen de cultuur die medewerkers dreef en nog steeds drijft. ‘Het leidde naar overvloed. En de weg naar naar overvloed is geplaveid door geven. Liefdevol geven. Dat is alles; een magische toverstok. Dat brengt je op een plek die je niet snel zult vergeten. Dat is wat er nodig is voor een reis die je dichter bij je bestemming brengt.’

‘Ik leerde dat het creëren van overvloed een gelaagd en complex proces is, waar je steeds over blijft denken en voelen. Maar de toegang blijft simpel; een liefdevolle intentie om te geven.’ — Marius Appelman

Los van alle wijsheden binnen de verschillende hoofdstukken zal ‘ 4.2 interessant zal vinden, ook in verband met de thema’s waar je mee bezig bent, zoals barmhartigheid’, schreef Marius mij, en daar heeft hij natuurlijk gelijk in. Want het is die spirituele context waar bedrijven en organisaties die leeg en zielloos opereren nu juist zo’n behoefte aan hebben. Het hoofdstuk 4.2 luidt: ‘Bewustzijn en overvloed’. Daarbij is liefde de motor van al het handelen naar overvloed. ‘Er zijn allerlei bronnen die je kunt aanboren voor overvloed zoals vertrouwen geven, kiezen voor toegevoegde waarde, een levensmissie enz.’ — maar het is altijd de liefde die ons drijft.

En dat is dus vreemd, dat liefde zo veraf staat van ons handelen binnen bedrijven en organisaties, zo veraf dat we het niet eens benoemen. ‘Zo heb je uiteindelijk de liefde en de vraag om liefde.’ Die vraag leidt tot de belangrijkste vraag die iedereen zich kan stellen, en dat is: ‘Heb ik dit beleid gevormd vanuit de wens om te geven of om te nemen?’

Natuurlijk kan een stukje als dit niet het hele boek bespreken en daarmee recht doen, maar ik verzeker iedereen twee dingen:

  1. Koop dit boek en duik onder in deze prachtige reis met zoveel lessen die je kunt leren voor je eigen onderneming of organisatie. Dit boek ga je niet gauw vergeten.
  2. Bel Marius Appelman en vraag hem — bij Riksja zelf!— een ‘klaslokaal’ in te richten voor jullie team om lessen in overvloed met jullie te delen en uit te leggen. Deze lessen gaan een betekenisvolle omslag in jullie bedrijf of organisatie betekenen.

Ron van Es mentor, schrijver, spreker & maker bij School for Purpose Leadership

P.S.: In 2017 had ik een gesprek met Marius Appelman voor mijn toenmalige serie ‘What the P*rpose’.

Koop ‘Riksja’s Journey’ bij YouBeDo en doneer 2,86 van de vaste boekenprijs aan een goed doel.

--

--

Ron van Es

Editor-in-chief OMO https://www.optimistmagazineonline.com/ Schrijft ook reviews voor New Financial Magazine en Optimist Magazine