Purpose Day Award 2024

Het verhaal van De Jonge Psychiater

Ron van Es
3 min readFeb 22, 2024

De jaarlijkse Purpose Day Award wordt ook dit jaar weer uitgereikt. Dit jaar is dat op 18 april als we Purpose Day vieren in Eindhoven. De Purpose Day Award wordt uitgereikt aan bedrijven die betekenisvol zijn, vol van purpose, lef toont in ondernemerschap, die oog hebben voor duurzaamheid, gezond zijn van binnen als naar buiten, dat voor ons betekent dat het bedrijf eerlijk en oprecht is naar medewerkers, als oog heeft voor de samenleving, innovatief zijn en bol van creativiteit staan. Heel wat, we weten het, maar deze bedrijven zijn dat.

De Purpose Day Award is een onderscheiding die sinds 2016 bestaat, toen de eerste editie van Purpose Day van start ging, en tot nu toe is uitgereikt aan o.a. bedrijven als The Dutch Weed Burger, Yumeko, Verstegen Specerijen, Koninklijke Auping en Lightyear.

Op de longlist Purpose Day Award 2024 staan:

Nooch Blossombs New Future Lab Wilderland Kind Follows Kind De Jonge Psychiater DDock Noorderwind SocialDebt SumThing

De komende periode publiceren we — in samenwerking met Optimist Media — verhalen over deze bedrijven.

De Jonge Psychiater lanceert beterschapskaarten voor mensen met psychische klachten: Mentaal op de Kaart. Dit wordt gedaan door cabaretière, ervaringsdeskundige en mede-initiatiefnemer Marjolijn van Kooten tijdens haar voorstelling in De Kleine Komedie in Amsterdam.

Voor een gebroken been of een hersenschudding sturen mensen elkaar gemakkelijk een beterschapskaartje. In de winkels zijn talloze opties beschikbaar voor zowel lichamelijke als mentale klachten. Toch lijkt er voor het versturen van een kaart naar iemand die het mentaal zwaar heeft een drempel te bestaan. Denk aan een vriend die net opgenomen is geweest, een collega die overspannen thuis zit of een vriendin met angstklachten.

Marjolijn van Kooten merkte zelf het verschil. Toen ze een longontsteking had kreeg ze veel beterschapskaarten, bloemen, zelfs een fruitmand. Ze realiseerde zich dat ze die bij haar depressie veel minder had ontvangen. ‘Mensen voelen zich daar ongemakkelijk bij, vragen zich af of iemand wel op een kaartje zit te wachten, of je het wel mag benoemen. Maar een steunend kaartje is altijd welkom.’

Dat mensen voor mentale klachten minder geneigd zijn een kaartje te versturen kan te maken hebben met dat ze niet zeker weten of die ander wel zit te wachten op een kaartje, ze onzeker zijn over wat te zeggen, en we sowieso minder geneigd zijn om open te praten over mentale klachten.

Het project Mentaal op de Kaart is een samenwerking tussen DJP en een panel ervaringsdeskundigen. Samen hopen ze de drempel om een kaart te versturen te verlagen. Via de website mentaal.opdekaart.nl kun je een kaartje, ontworpen door kunstenaar en ANIOS psychiatrie Hanneke ten Hag, versturen naar iemand die het mentaal zwaar heeft en een steuntje in de rug kan gebruiken. Je kunt een gratis kaart sturen of een betaalde kaart. Met een betaalde kaart doneer je voor een gratis kaart.

Twijfel je wat je op een kaart zet die je wilt sturen naar iemand die het mentaal zwaar heeft? Bedenk: het gaat om het gebaar. Het sturen van een kaartje en daarmee laten weten dat je er voor iemand bent of aan iemand denkt is belangrijker dan de tekst die je er op zet.

Stuur nu een kaart en maak mentale kwetsbaarheid bespreekbaar!

Geschreven door Job Koskamp, Optimist Magazine

--

--