Purpose Day Award 2024

Het verhaal van Noorderwind

Ron van Es
3 min readMar 2, 2024

De jaarlijkse Purpose Day Award wordt ook dit jaar weer uitgereikt. Dit jaar is dat op 18 april als we Purpose Day vieren in Eindhoven. De Purpose Day Award wordt uitgereikt aan bedrijven die betekenisvol zijn, vol van purpose, lef toont in ondernemerschap, die oog hebben voor duurzaamheid, gezond zijn van binnen als naar buiten, dat voor ons betekent dat het bedrijf eerlijk en oprecht is naar medewerkers, als oog heeft voor de samenleving, innovatief zijn en bol van creativiteit staan. Heel wat, we weten het, maar deze bedrijven zijn dat.

De Purpose Day Award is een onderscheiding die sinds 2016 bestaat, toen de eerste editie van Purpose Day van start ging, en tot nu toe is uitgereikt aan o.a. bedrijven als The Dutch Weed Burger, Yumeko, Verstegen Specerijen, Koninklijke Auping en Lightyear.

Op de longlist Purpose Day Award 2024 staan:

Nooch Blossombs New Future Lab Wilderland Kind Follows Kind De Jonge Psychiater DDock Noorderwind SocialDebt SumThing

De komende periode publiceren we — in samenwerking met Optimist Media — verhalen over deze bedrijven.

Noorderwind is een van de bedrijven die genomineerd is voor de Purpose Day Award. Als coöperatie staan ze impact gedreven start-ups bij. Zo willen ze de wind in de zeilen zijn van een nieuwe economie. Boukje Vastbinder is een van de oprichters die zeven jaar geleden begonnen met Noorderwind.

‘Wij merkten dat de start-upwereld niet voor elke start-up even toegankelijk is.’ Investeerders beoordelen start-ups vaak op hun groeipotentie en het rendement dat zij eruit kunnen halen. ‘Daarnaast is er weinig oog voor start-ups die kijken naar systematische, culturele en/of organisatorische oplossingen voor maatschappelijke problemen.’ Maar juist in dat type start-ups zagen de Noorderwinders veel potentie. Maar hoe kunnen die in die “oude economie” functioneren? ‘Daarmee begon onze zoektocht naar een “nieuwe economie” voor en door impactmakers.

Noorderwind helpt start-ups om hun ideeën om te zetten naar impact. Ze opereren lokaal en hebben een mooi netwerk in Rotterdam en Amsterdam. ‘Dat netwerk is voor ons heel belangrijk. Wij kennen bijvoorbeeld lokale overheden, fondsen en ondernemers. Daardoor weten we goed hoe en waar we financiële ondersteuning kunnen vinden voor de impactmakers die zich bij ons aansluiten.’

Naast dat ze allerlei trajecten hebben die start-ups ondersteunen, hebben ze ook een hechte gemeenschap. Start-ups kunnen lid worden van de Noorderwind coöperatie. Binnen Noorderwind is er dus niet per se sprake van enkel een klant-begeleiderrelatie. Er zijn veel mensen die beide rollen hebben. ‘Samen sta je sterker. Je kan van elkaar leren, samen inkopen, samen funding aanvragen, samen een vraag bij de overheid neerleggen, maar ook van elkaars producten gebruik maken, kortom samen meer impact maken.’

Die samenwerking is ook nodig. ‘Zeven jaar geleden dachten we dat we dat de wereld er nu al heel anders uit zou zien. De transitie naar de nieuwe economie gaat helaas langzamer dan we dachten.’ Hoewel ze zien dat er dingen gebeuren, kan het wat de Noorderwinders betreft niet snel genoeg. ‘Financieel blijft het lastig om te concurreren met bedrijven die niet impact first handelen.’ De samenwerking binnen Noorderwind is dan ook voor veel start-ups essentieel. ‘Het maakt het allemaal net wat makkelijker. Bovendien ondersteun je elkaar als het minder gaat en deel je in elkaars successen. Dat laatste doen we natuurlijk het liefst!’

Noorderwind ziet haar gemeenschap graag groeien. Of je nu net begint, een boost kan gebruiken of de wind al in de zeilen hebt. Iedereen is welkom om te kijken of er samen iets te creëren is.

Geschreven door Job Koskamp, redacteur bij Optimist Media

--

--