Het ripple-effect
Het ripple-effect, ken je dat? Dat is het effect dat je hebt op iemand of iets als je iets zegt of doet. Zonder dat je dat met voorbedachte reden doet.
Een heel mooi voorbeeld las ik jaren geleden al weer, maar wil ik toch graag met je delen. Het gaat om de joodse vrouw Hilde Back. Een vreemdeling hielp haar als klein meisje te ontsnappen naar Zweden, waar in Duitsland haar ouders stierven in een concentratiekamp. Na de oorlog werd zij zelf onderwijzeres en herinnerde zich maar al te goed dat ze in die oorlogsjaren in Duitsland nooit naar school mocht. Dat zette haar aan om een student in Afrika met een beetje geld te ondersteunen. Die student bleek Chris Mburu te zijn.
Mburu blonk uit op school en behaalde later diploma’s aan de Universiteit van Nairobi en de Harvard Law School.
Om andere getalenteerde kinderen uit arme gezinnen te helpen hun studie op de middelbare school voort te zetten, richtte Mburu in 2001 een stichting op. Met de steun van de Zweedse ambassadeur in Kenia kon Mburu de weldoener opsporen die zijn leven had veranderd en noemde hij de stichting ter ere van haar: ‘Hilde Back Education Fund’.
Hilde Back’s daad van vriendelijkheid groeide uit een manier die ze zich nooit had kunnen voorstellen. Het Fonds heeft honderden kinderen in Kenia verder geholpen met hun en de student die zij onwetend sponsorde is mensenrechtenadvocaat voor de Verenigde Naties geworden.
Eind 2012 kreeg Back de kans om met Chris Mburu naar Kenia te reizen en daar haar 90e verjaardag te vieren en door veel van de kinderen te ontmoeten van wie het leven is veranderd door de stichting die haar naam draagt.
Het ripple-effect. Handelen vanuit je eigen morele kompas zonder te hoeven weten wat het doet. Zoals Mattheüs al schreef: ‘Laat uw linkerhand niet weten wat uw rechterhand doet.’ Maar wetend dat je daden altijd tellen. Ergens. Bij iemand.
Ron van Es — founder School for Purpose Leadership