Het is de community, stupid.

Ron van Es
6 min readJan 23, 2020

--

De betekenisvolle plaats voor de loyale teamleider, het afdelingshoofd dat niet te beroerd is door te pakken, de voorman/vrouw van de groep, de waterdrager, de steunpilaar van bedrijven en organisaties. Want dat idee van purpose is een werkwoord!

Ik heb mij de afgelopen jaren intensief beziggehouden met de betekeniseconomie en het idee van ‘purpose’. En ben een groot voorstander van de kanteling die de samenleving en vooral bedrijfsleven moet maken om weer ten dienste te gaan staan van alle stakeholders. We zijn met iedereen en iedereen draagt bij aan het welzijn van deze planeet en iedereen en alles wat daar op leeft. Niet voor niets ga ik in mijn laatste boek (samen geschreven met Kees Klomp en Ralph Zebregs) ‘Het is tijd, de ethiek van purpose gedreven organisaties’ dieper in op wat ethisch handelen in dat perspectief dan precies inhoudt.

Wat mij echter het meest opvalt is niet dat de purpose-beweging het bedrijfsleven effectief infecteert — denk aan de omslag bij de grootste bedrijven in Amerika met hun in Roundtable purpose statement — maar het gegeven dat we (weer) ontdekken dat verandering juist ontstaat op het niveau van community's. Gelijkgestemden vinden elkaar in duurzame projecten. Bewoners creëren nieuwe mogelijkheden in de energie transitie. Wonen, werken, leven — het kan anders als mensen elkaar vinden. Geen megalomane plannen, geen revolutie in politiek, geen stenen uit de straten, maar gewoon mensen die tegen elkaar zeggen: ‘wat nou als we, wat heb jij nodig, kunnen we niet?’ Op het meest basale niveau van liefde en mede-menselijkheid. Vanuit het simpele en oprechte idee van rentmeesterschap. Wat heeft mijn buurt, mijn wijk, mijn stad nodig?

Ik moet denken aan NationSwell, of Weave, the social fabric project, maar ook Nederlandse voorbeelden zoals Herenboeren, Vallei-energie, Buurtwijs, en nog zoveel meer.

Maar kennen wij community's van mensen die bedrijf of organisatie overstijgend zijn? Een groep mensen die elkaar ondersteunt in het lastige werk van leider? Een leider met de drang naar purpose, betekenis geven? Die mensen die in hun werk nadenken over de vragen: wat kan ik bijdragen aan mijn organisatie? Wat is mijn rol binnen mijn bedrijf?

Dan bedoel ik die loyale teamleider, het afdelingshoofd dat niet te beroerd is door te pakken, de voorman/vrouw van de groep, de waterdrager, de steunpilaar, de trouwe bondgenoot. Je hebt mijn bewondering. Ik heb je gezien tussen alle stormen in. De man, de vrouw die het team meeneemt. De vrouw, de man die voorgaat met de groep. Er zijn er duizenden, wat zeg ik, tienduizenden waar organisaties op draaien. Deze mensen die tussen boven en onder hun werk doen. Uitvoerend noemen we dat. In de lijn. Mensen die de ballen hoog moeten houden. Mensen van goede wil en moedig hart. Mensen van het praktische slag. De doeners. ‘Nee’ is geen optie. ‘Kan ik niet’ staat niet in hun woordenboek.

Natuurlijk heb je wel van dat idee van ‘purpose’ gehoord of iets over gelezen, maar of jouw organisatie nu purpose-driven is, of dat zou willen, dat weet je eigenlijk niet. Want het dagelijks werk vraagt nu al je aandacht. Hoewel, als ik door zou vragen bij je zal je natuurlijk ja-knikken bij het idee dat jouw organisatie meer moet zijn dan een product of dienst. Jij wilt je werk doen met betekenis voor samenleving, cliënt/klant en graag de wereld ook beter achterlaten straks. Dus in die zin is dat idee van ‘purpose’ natuurlijk een prima idee. Dat elk bedrijf en elke organisatie er is voor iedereen — de medewerkers, de samenleving, de planeet. Ten slotte is de wereld steeds transparanter en de roep naar welzijn gaat boven de vraag naar welvaart. Wordt iedereen beter van het werk dat jij met jouw team doet?

Dus purpose, prima. Maar hoe, en wanneer dan? En als je al stappen zet die richting uit, wie helpt je daarbij? Waar begin je? Met wat begin je? Purpose, prima, maar tussen droom en daad enzo. En toch knaagt het verlangen naar betekenis geven in je werk en met je team aan je deur. Hoe doen anderen dat? Nee, niet je directe collega’s, maar andere leidinggevenden in organisaties? Wat leeft daar? Welke vragen spelen daar? Welke oplossingen ook, gewoon concreet liefst. Want één ding begrijp jij ook, purpose is vooral een werkwoord.

‘Het is de community, stupid.’ Dit is de parafrase op die bekende uitspraak ooit van Bill Clinton in zijn race naar het presidentschap. Hij gaf aan dat ‘de gewone man’ het wil hebben over wat er in zijn portemonnee overblijft om de maand door te komen naar de volgende loonstrook. Vandaag de dag is er een ander probleem bij gekomen: hoe kan ik mijn werk zo betekenisvol blijven doen? Waar draag ik nou echt aan bij? Voor wie doen we dit eigenlijk? Heeft het allemaal wel waarde?

Terechte vragen die jou — ondanks de druk, volle agenda en vermoeide ledematen — aan het hart gaan. Hoe kan ik mijn werk goed doen? Mijn idee is dat je daarvoor de community nodig hebt. Die groep van gelijkgestemden die jou inspireert, reflecteert, helpt, nieuw elan geeft.

Samen met Church of Change heeft de School for Purpose Leadership het volgende idee opgevat: Purpose Leadership Community. Een simpel idee, met een beperkte aanslag op je tijd. Maar vooral effectief. Met een hoofdrol voor de community zelf.

We starten met een dag samen. Inspiratie, delen, luisteren, spreken, ontvangen, geven, eten en vol goede zin weer naar huis. Maar dat is slechts het begin. Want dit is het begin van de community. Na deze ‘instap-dag’ ben je de volle 52 weken verder in een Purpose Leadership Community online verbonden met elkaar. Dat betekent dat je bij het begin van elke nieuwe week online post krijgt met focusvragen, nieuwe inspiratie voor die week en krachtige tips voor je werk. Maar in deze Purpose Leadership Community krijg je vooral de gelegenheid om elkaar te bevragen, je zorgen te uiten, tips te geven en vooral te steunen in al het werk dat je doet. Concreet, to-the-point en waardevol. Deze Purpose Leadership Community helpt je om niet alleen het werk te doen en geeft een interessante basis om je vragen van die week te bespreken.

En er is nog meer want vanuit deze Purpose Leadership Community zouden zomaar kruis-bestuivende initiatieven en projecten kunnen ontstaan. In dezelfde stad of provincie. Misschien in dezelfde sector, soms met sector overstijgende ideeën. Een mooi voorbeeld is dus dat digitale platform NationSwell uit Amerika. Projecten met hart en hoofd, met visie en daadkracht. Purpose to the max. Betekeniseconomie in praktijk. Daar dragen we als School for Purpose Leadership en Church of Change namelijk ook graag aan bij.

Praktisch.

  • Je begint met een instap-dag met elkaar waar heel veel gebeurt en ontstaat. Waar je gelijkgestemden ontmoet. Waar veel besproken, geleerd en ervaren wordt. Met inspirerende sprekers en toegepaste break-outs.
  • Na deze dag krijg je je eigen Purpose Leadership Community. De community is alleen toegankelijk voor de aanwezigen van die dag. En dat gedurenden de volle 52 volgende weken. We gebruiken daar bijvoorbeeld een speciale applicatie voor.
  • Aan het begin van elke week krijg je vanuit School for Purpose Leadership input voor jouzelf en het werk dat je doet.
  • In de community ook inspiratie van elkaar, vragen die je kunt stellen, tips en trics, maar mogelijk ook ideeën voor een bijzondere vorm van samenwerken en/of nieuwe initiatieven.
  • Samen ontstaat zo meer. Een netwerk. Een kenniskring. Een community van purpose leaders.

Wat levert het je op?

  • In de eerste plaats de nodige inspiratie en ondersteuning om je werk te blijven doen.
  • De instap-dag met gelijkgestemden geeft je nieuwe inzichten en richtingen.
  • De online community werkt als een vakgebied overstijgende intervisie.
  • 52 weken lang wordt je gevoed met nieuwe ideeën, krijg je inspiratie, ontwikkel je eigen talenten verder in je leiderschap.
  • Ontstaan er nieuwe samenwerkingen en mogelijk projecten die jouw organisatie verder kan brengen.
  • Heb je back-up, feed-back en een groep leiders die jouw issues verstaan en kunnen helpen oplossen.
  • Krijg je vanuit School for Purpose Leadership de nieuwste inzichten, artikelen, etc. om juist van uit dat brede idee van ‘purpose’ je eigen werk in een bredere context te zien en toe te passen.

Mail als je meer wilt weten over data en prijs?

Ron van Es — founder School for Purpose Leadership

--

--

Ron van Es
Ron van Es

Written by Ron van Es

Founder School for Purpose Leadership (https://www.schoolforpurposeleadership.nl/) & Hoofdredacteur Betekenis Boeken Club (https://www.betekenisboekenclub.com/)

No responses yet