Er is een Tweede Berg.

Ron van Es
3 min readJul 14, 2019

--

Kees Klomp en Ron van Es bespreken woensdag 17 juli in een aflevering van hun nieuwe podcast het boek ‘The Second Mountain’ van David Brooks in opdracht van YouBeDo. En ja, je zou dit boek moeten (bestellen bij YouBeDo) lezen, maar dat beschreef ik al in een eerder stuk. Wat maakt dit boek dan zo bijzonder. Allereerst de persoonlijke reis van David Brooks, die van zeer succesvol politiek commentaar de ‘boel’ vanaf afstand kon bezien, maar door een persoonlijke crisis van die eerste berg afdondert. De Eerste Berg staat voor de ratrace naar succes, carrière, geld, macht, aanzien. Maar daar gaat het leven niet over, ondervindt ook David Brooks. Waar is de liefde op die berg? Waar zijn de anderen in je omgeving op die berg? Waar is de samenleving waar je een deel van bent op die berg? Het is er koud en eenzaam als je niet uitkijkt. Van de eerste berg af kom je in het dal. Daar lig je dan. Uitgeteld. Uitgespeeld met de grote jongens. Niet meer gezien. Maar daar kom je wel jezelf weer tegen. En de Ander. De liefde, ook de liefde voor jezelf. En met die bagage mag je de Tweede Berg beklimmen. Die berg waar je boven echt uitzicht hebt.

David Brooks beschrijft dat allemaal. Maar er is meer. Hij beseft dat hij in actie moet komen. Want boven op die Tweede Berg kun je de anderen niet meer negeren. Als je op You Tube korte filmfragmenten gaat bekijken zul je ook een speldje op zijn rever tegenkomen. Dat speldje is het symbool van de Weaver Movement. “The Weaver movement is repairing our country’s social fabric, which is badly frayed by distrust, division and exclusion.” David Brooks belijdt niet alleen met de mond, maar stroopt ook de mouwen op. En als nog steeds politiek commentator is dat toch opmerkelijk. Geen afstand hier, maar toenadering. Geen doorwrochte stukken in The New York Times alleen, maar ook in beweging, aan de bak.

In een laatste stuk van zijn hand schrijft hij dat hij op zijn tour van vier maanden met zijn boek veel jonge mensen is tegengekomen die in tegenstelling tot de enorme teleurstelling bij veel Amerikanen — zoals een recent onderzoek ook weer laat zien — juist wel begrijpen dat de eerste berg er niet meer toe doet. Wat is echt? Wat is echt belangrijk? Waar ligt de relatie met de Ander? Wat kan en wil ik doen?

‘I’ve also found that college students are eager to talk about a moral project entirely absent from the Pew survey: Doing inner work, growing in holiness. Many seem to have rediscovered the sense, buried for a few decades, that one calling in life is to become a better person. Your current self is not good enough. You have to be transformed through right action.’

Deze nieuwe generatie — Z genoemd — is misschien de kanteling die onze samenleving nodig heeft. Hier draait het niet meer om geld, status, welvaart ten koste van de rest. Niet alleen zal deze nieuwe generatie organisaties kunnen laten kantelen — of totaal negeren — maar ook een stormbaan kunnen vormen voor echt een andere economie. Een samenleving waar we in kleinere communities leven en zorgen. Waar de Tweede Berg een natuurlijke route blijkt te zijn.

Ron van Es — School for Purpose Leadership

--

--

Ron van Es
Ron van Es

Written by Ron van Es

Founder School for Purpose Leadership (https://www.schoolforpurposeleadership.nl/) & Hoofdredacteur Betekenis Boeken Club (https://www.betekenisboekenclub.com/)

No responses yet