De Tweede Berg revisited
In april 2019 las ik een stuk in New York Times van David Brooks dat over zijn boek De Twee Bergen ging. Ik schreef er gelijk een stuk over dat veel gelezen werd. Inmiddels is dat boek erg bekend geraakt in Nederland en veel mensen hebben het over die eerste en de tweede berg.
In het artikel van David Brooks, over de Twee Bergen, de titel van zijn nieuwe boek is trouwens: ‘The Second Mountain: The Quest for a Moral Life’, schrijft hij dat de mensen die uiteindelijk de Eerste Berg verlaten, dat vaak niet vrijwillig doen. Er is een dwingende reden. Een tegenslag. Een gemis van een werkelijk leven. Geraakt zijn door de wanhoop van anderen. Ziekten waardoor de jacht in eigen carrière stilvalt. Het is het Grote Falen dat ons aanstaart in die donkere nacht. Sommigen blijven doelloos en eindeloos in die vallei, schrijft David Brooks. Teleurgesteld, wanhopig verlangend die Eerste Berg weer op te mogen. Voor anderen is dit een kans de Tweede Berg op te gaan.
‘Our individualistic culture inflames the ego and numbs the spirit. Failure teaches us who we are.’ — David Brooks
In januari 2020 had ik er voor YouBeDo zelfs een heel podcastgesprek over samen met Kees Klomp en het bleek dat we beiden diep onder de indruk waren van het boek.
David Brooks zelf begon later met Weave, the social fabric project omdat hij de verbinding weer wilde leggen tussen gewone mensen in gewone communities. Omdat de sociale verbindingen tussen mensen en culturen zijn losgeraakt. Er is wantrouwen, eenzaamheid, vijandigheid, ongelijkheid, racisme, spirituele leegheid en polarisatie.
‘We leven in een wereld waar technologie ons in een oogwenk met iedereen kan verbinden en toch kijken we elkaar zelden in de ogen. We nemen niet de tijd om elkaar echt te zien, te kennen of te vertrouwen. En we doen wat mensen doen als we ons kwetsbaar en alleen voelen: we keren terug naar de stam. Het is vriend/vijand, wij/zij, — muren bouwen, haat, barrières opwerpen.’
Weave heeft ook een zeer inspirerend ‘relationisme’ manifest gepubliceerd waar geschreven wordt over de huidige samenleving. Het woord ‘relationisme’, dat we niet in het Nederlands kennen, geeft echter goed aan dat het in een maatschappij waarin we vervreemd zijn van elkaar altijd gaat over relaties. Een heel klein stukje uit dat Weave manifest: ‘Als relaties teder zijn, wanneer verantwoordelijkheden sterk zijn, wanneer communicatie puur is, wanneer de wonden van het leven geabsorbeerd zijn en de fouten vergeven, buigen mensen zich naar elkaar toe en verstrengelen zich. Dan gebeurt er iets wonderlijks: er ontstaat liefde tussen mensen als vanzelf: een zuivere vlam.’
Het hele manifest van Weave hier aanhalen lukt niet, en ik ben eigenlijk wel benieuwd of er al een vertaling van is? Zo’n vertaling zou ons wel eens kunnen inspireren hier in dit land.
Ken je het boek De Twee Bergen nog niet? Lees het vooral. Voor jezelf. Maar ook om te lezen hoe het idee van een Eerste en Tweede Berg ook opgaat voor instituten, bedrijven en organisaties. Er vallen op dit moment nogal wat daarvan die Eerste Berg en sommigen lukt het om daarna de ogen en het hart te richten op dat wat écht van belang is.
Ron van Es — mentor bij School for Purpose Leadership
Koop je boek bij YouBeDo, dan doneer je van je vaste boekenprijs ook nog eens 1,44 aan een goed doel. Het goede werk begint dus vandaag al.