De droom van Odysseus
‘De droom van Odysseus’ van José Enrique Ruiz-Domènec is een boek dat de lezer meeneemt op een fascinerende reis door de literatuurgeschiedenis. Het boek bespreekt de invloed van Homerus’ “Odyssee” op de westerse literatuur en cultuur, en biedt daarmee een diepgaand inzicht in de manier waarop dit epos ons denken, onze verbeelding en onze taal heeft gevormd.
Nadat hij het Trojaanse paard had gebouwd, had Odysseus tegen alle verwachtingen in de overwinning verzekerd en zijn reputatie als de sluwste van de Grieken bewezen. Maar tijdens dit alles verlangde Odysseus maar naar één ding: eindelijk terugkeren naar zijn geboorteland Ithaca, waar hij herenigd kon worden met zijn vrouw en zoon. Maar terwijl zijn familie op zijn terugkeer wachtte, zou de reis van Odysseus naar huis 10 lange jaren duren, waarin hij en zijn bemanning het opnemen tegen de meest angstaanjagende wezens die de mensheid kent. Een reis die zo episch was dat het verhaal duizenden jaren zou worden verteld. Dit is zijn verhaal.
Het boek begint met een inleiding waarin de auteur de lezer introduceert in de wereld van de ‘Odyssee’. Hij beschrijft de inhoud en thema’s van het epos en laat zien hoe deze thema’s door de eeuwen heen zijn verweven in de literatuur en cultuur. Vervolgens bespreekt hij de invloed van de “Odyssee” op de filosofie, de kunst en de politiek.
Een van de krachtigste aspecten van het boek is de manier waarop de auteur de invloed van de ‘Odyssee’ op de westerse literatuur en cultuur weet te illustreren aan de hand van voorbeelden uit de geschiedenis. Zo laat hij zien hoe Dante’s ‘Divina Commedia’ schatplichtig is aan de ‘Odyssee’, en hoe Shakespeare de thema’s en personages van Homerus heeft gebruikt in zijn toneelstukken. Door deze voorbeelden te gebruiken, maakt de auteur de invloed van de ‘Odyssee’ op de westerse cultuur tastbaar en begrijpelijk voor de lezer.
Een ander sterk aspect van het boek is de manier waarop de auteur de lezer uitdaagt om na te denken over de betekenis van de ‘Odyssee’ voor onze eigen tijd. Hij bespreekt bijvoorbeeld hoe de thema’s van het epos, zoals de zoektocht naar identiteit, de reis als metafoor voor het leven en de rol van de goden in ons leven, nog steeds relevant zijn voor ons begrip van onszelf en onze wereld.
“So, surrender to sleep at last. What a misery, keeping watch through the night, wide awake — you’ll soon come up from under all your troubles.” — Odyssey
Een van de interessante aspecten van het boek is de manier waarop de auteur de literaire context van de ‘Odyssee’ beschrijft. Hij bespreekt bijvoorbeeld hoe het epos is ontstaan en welke invloeden het heeft gehad op andere werken uit de Griekse en Romeinse literatuur. Door deze context te beschrijven, biedt de auteur de lezer een dieper begrip van de ‘Odyssee’ en de manier waarop het epos zich heeft ontwikkeld in de loop der tijd.
Hoewel het boek zich richt op de literatuurgeschiedenis, heeft de auteur ook oog voor de invloed van de ‘Odyssee’ op andere gebieden, zoals de filosofie en de politiek. Hij bespreekt bijvoorbeeld hoe Plato de ideeën van Homerus heeft gebruikt in zijn filosofie, en hoe de ‘Odyssee’ heeft bijgedragen aan het ontstaan van het idee van de natiestaat.
Ron van Es — mentor, spreker, schrijver & maker bij School for Purpose Leadership
Koop ‘De droom van Odysseus’ bij YouBeDo en doneer 3,85 van je vaste boekenprijs aan een goed doel.