Het is aanspraak maken op je potentie.

Mijn gesprek met Petra Iuliano

Ron van Es
5 min readOct 24, 2022

--

Petra Iuliano — foto ©Ron van Es

Ik schrijf een nieuw boek ‘Dat hebben ze me nooit verteld!’ waarin ik 7 thema’s uitwerk over hoe het leven zich kan ontvouwen, ofwel: is er een rode draad te ontdekken?

Ik zie namelijk veel mensen worstelen en struikelen om hun leven de betekenis te geven waar ze naar verlangen. In die pijn die dat soms kost maken ze verkeerde beslissingen waar ze niet alleen zelf onder lijden. Ik geloof dat er een grondplan is dat je kan helpen om jezelf te vinden (samenvallen met wie je werkelijk bent) en dat daarmee je handelen (je patronen, waarom doe je wat je doet en hoe kom je daar vanaf?) kan beïnvloeden.

De 7 thema’s die ik met het boek ‘Dat hebben ze me nooit verteld!’ uitwerk, zijn:

1. Is er een grondplan? 2. Verleden — heden — toekomst 3. Over je potentie 4. Wat is waarnemen? 5. Wie ben je? 6. Spel — Speler — Plaats 7. Wat leer je van je relaties?

Tijdens het schrijven spreek ik mensen die op mijn uitnodiging ingaan om samen één aspect van dat boek te bespreken. Geen interview, maar cirkelen om een bepaalde vraag.

Ik sprak met Petra Iuliano.

Ron: Wat is potentie?

Petra: (pakt er een briefje bij) Potentie is iets dat je in je hebt, waarvan je soms niet eens weet dat je dat in je hebt. Het is een talent, maar je hoeft er niet iets mee te doen. (leest dan) Gelegenheden, kansen, verborgen krachten het is bijna spiritueel. Vermogen, macht.

(kijkt weer op) Het kan ook zijn dat je ergens opgroeit waardoor je potentie er niet uit kan komen, er geen omgeving is die je stimuleert. Die omgeving denkt dan meer in termen van schaarste. Ze hebben misschien het beste met je voor, maar kunnen zich geen dingen voorstellen waardoor jouw potentie tot bloei zou kunnen komen.

Ron: Kun je verkommeren, opdrogen als het ware als je niet volgens je potentie leeft?

Petra: Dat ligt eraan of het aan je gaat knagen. Ik denk dat kinderen zelf al voelen wat hun potentie is in het leven, en als dat niet gebeurt, als je daar niet naar gaat leven, dan blijft het verborgen. Als je opgroeit in een omgeving waar daar geen aandacht voor is, als er niet geluisterd wordt naar je verlangen, dan kan het zijn dat je potentie er nooit uit zal komen. Of je gaat je potentie misschien wel inzetten voor iets dat niet prettig is voor de maatschappij, zoals slimme criminelen dat bijvoorbeeld kunnen doen.

Potentie hebben is één ding, maar het is ook de discipline hebben om er iets mee te gaan doen. Je moet het wel echt willen. Je ziet ook wel dat mensen aan het eind van hun leven inzien dat ze hun potentie niet hebben benut in het leven. Achterom kijkend zien ze dan dat kind dat zo graag wilde, maar ze hebben er niets mee gedaan.

Overigens is het niet alleen spijtig, denk ik, dat mensen niet toekomen aan hun potentie voor henzelf, maar ook voor anderen. Om het voor anderen in te zetten.

Ron: Dat klinkt als het idee van servant leadership?

Petra: Ja, niet voor niets vertel ik in mijn werk veel over verdienmodellen, maar, zeg ik er altijd nadrukkelijk bij, het gaat ook over het woordje ‘dienen’.

Ron: Jij hebt in je omgeving mogelijk veel mensen gezien die hun potentie niet leven?

Petra: Ik zie dat sommige mensen zich erbij neer hebben gelegd omdat ze denken dat ze een prima leven hebben. En ik zie mensen die er echt onder gebukt gaan. Mijn ouders hadden er bijvoorbeeld meer uit kunnen halen, maar de situatie was er niet naar. Het gaat er natuurlijk ook om kansen te grijpen die langskomen, maar dan moet je ze wel herkennen. Je moet oppassen dat je in een leven terechtkomt waarin je vastloopt.

Het gaat erom dat je uit bepaalde denkpatronen stapt, zeker als anderen dat voor je bepalen. Zoals mij bijvoorbeeld geleerd werd dat ik maar voor een baas moest gaan werken. Of stewardess moest worden, volgens mijn moeder.

Ron: Ben je stewardess geworden?

Petra: (lachend) Nee, nee. Ik zag meer potentie in mijzelf. Dat voelde ik al als kind.

Ron: Hoe kwam het dan dat jij meer potentie bij jezelf zag?

Petra: Verbeeldingskracht. Ik zag dat er meer mogelijk was. Voelde ook wel een connectie met wat ik dan maar ‘source’ noem. Later komen daar natuurlijk die stemmen bij je op: wie denk je wel dat je bent? Maar goed, ik wilde toch studeren, en dat is verder heel goed gelukt ondanks dat dat niet gewoon was in mijn familie.

Het lijkt wel een innerlijk weten op dat moment. Een soort aanspraak maken op je potentie.

Ron: Vertel eens over die source? Iets in jou riep dus iets anders te gaan doen dan stewardess of secretaresse te worden?

Petra: Ik wilde mijzelf uitdagen. Of iets wilde mij uitdagen. Ook intellectueel gezien, ik wilde heel graag leren. Met die source lijkt het dan alsof iemand tegen je praat. Jou vertelt dat je iets kan gaan doen, een kans laten grijpen die voorbij komt. Zoals ook dat moment dat ik de marketing inging, omdat ik voelde en begreep dat ik die kans moest pakken. Het lijkt wel een innerlijk weten op dat moment. Een soort aanspraak maken op je potentie.

Dat idee van source ben ik wel kwijtgeraakt in de corporate wereld waar ik in terecht kwam. Het werd daar weggeschoven. Maar later heb ik mijzelf wel weer teruggevonden gelukkig. Dat lukte toen ik zelf ging ondernemen, dat is toch de plek waar ik hoor. Door weg te gaan uit een omgeving waar ik mentaal een beetje dood ging kreeg ik ook weer grip op mijn potentie. Daar is moed nodig, maar risico hoort nu eenmaal bij het uitbouwen van je potentie. Je geeft zogenaamde zekerheden op, maar krijgt veel meer terug.

Ron: Je wist dus: ik laat dit los om ergens anders te komen? Wat is dat moment geweest? Of ging het geleidelijk?

Petra: Bij mij ging het geleidelijk. Het ging via de momenten van kleinere opdrachten die voorbij kwamen en langzaam kreeg ik steeds beter het idee om de weg te gaan die ik uiteindelijk ben opgegaan. Zelf ondernemer te worden. Om zelf die sprong te maken. Echt dat besluit te nemen. Ik weet nog dat ik dacht: al moet ik met mijn laptop onder een brug gaan zitten, ik ga niet meer terug naar een gewone baan. Dat was toch ook weer die innerlijke stem om de uitdaging aan te gaan.

Ron van Esschrijft op dit moment zijn nieuwe boek ‘Dat hebben ze me nooit verteld!’

Iemand die veel geschreven heeft over potentie is Marcus Buckingham. Beroemd geworden met zijn boek ‘Ontdek je sterke punten’ (inclusief de test om zelf te ontdekken) en de opvolger daarvan ‘Benut je sterke punten’. Zijn laatste boek ‘Love + Work’ gaat in op de kant van liefde in je werk en met je werk. Een verademing in de ratrace in de samenleving.

Koop je boeken dan bij YouBeDo, dé online boekverkoper waar je tegen de vaste winkelprijs toch in staat wordt gesteld een klein deel van je aankoop te doneren aan een door jou gekozen goed doel.

--

--

Ron van Es

Mentor, spreker, schrijver & maker School for Purpose Leadership | www.purposeleadership.nl